Philips van Bourgondië, Bisschop-0000.0011

 

Literatuur

 

- Sterk, J., Philips van Bourgondië (1465-1524). Bisschop van Utrecht, als protagonist van de renaissance, zijn leven en maecenaat. Zutphen (Walburg), 1980cop. [332 blz. ISBN 906011.375.6].

- Registervermelding MOU: "Philips van Bourgondië (1464-1524), Bisschop van Utrecht als protagonist van de Renaissance." J. Sterk in: Maandblad Oud-Utrecht, 1980, blz. 126.

- Registervermelding MOU: "Bourgondië, Het wapen van David en Philips van, Bischoppen van Utrecht, door A.J. van der Ven.", in: Maandblad Oud-Utrecht, 1970, blz. 4-5.

- Registervermelding MOU: "Bourgondië (Philips van).", in: Maandblad Oud-Utrecht, 1940, blz. 57.

- Registervermelding: "Bourgondië Philips van, bisschop", in: Maandblad Oud-Utrecht, 1953, blz. 5, 6.

- "Sterke biografie van Philips van Bourgondië". In: Utrechts Nieuwsblad, 20-03-1982, blz. 35 (Beschrijving van een dissertatie van Jos Sterk over Philips van Bourgondië)

- Bommel, Hendrik van (= Henricus Bomelius = Henrico Bomelio), Bellum Trajectinum, heruitgegeven en van een uitvoerige inleiding voorzien door B.J.L. de Geer. Deel in de serie 'Werken uitgegeven door het Historisch Genootschap te Utrecht', Nieuwe reeks, nr 28, Utrecht (Kemink & Zoon) 1878 [118 blz. (waarvan 32 blz. inleiding) ISBN -]
Het oorspronkelikke manuscript is verloren gegaan. Maar "Het werd door Gerardus Geldenhauer van Nijmegen [= Geldenhaver] opgenomen in het het door hem in 1542 uitgegeven werkje dat tot titel heeft: Germanicarum historiarum illustratio nunc primum excusa. Auctorum nomina versa pagella indicabit. Cum gratia en privilegio Imperiali. Marpurgi in officina Christani Egenolphi. Daarin neemt het p. 30-55 in van de 78 pagina's, waaruit het geheele boekje bestaat, en is verreweg het belangrijkste dat er in aangetroffen wordt. In dit uiterst zeldzame werkje verscholen, was het onder den titel: Bellum Traiectinum inter Gelriae Ducem Carolum et Henricum Bavarum episcopum Ultrajectinum [...] vermeld, doch door zeer weinigen gezien. In 1856 werd de aandacht er op gevestigd in het Historisch Genootschap (Kronijk, 1856, bl. 32, 174) toen daar een Handschrift ter tafel kwam, dat eenmaal aan den bekenden Utrechtschen advocaat Gisbert Lap van Waveren behoord had en door het met enkele aantekeningen is voorzien. Blijkbaar met eene hand van het midden der 16e eeuw op papier geschreven, voerde het in dit Handschrift oorspronkelijk geen ander opschrift als: bellum traiectinum [...]". Dit handschrift is vergeleken met het gedrukte exemplaar van Geldenhaver en nu, in 1878, uitgegeven oor het Historisch Genootschap.
De tekst van Van Bommel is in het latijn en gedagtekend 1 augustus 1539 te Meurs (D). Het is het verslag van een ooggetuige van de gebeurtenissen gedurende het bestuur van bisschop Hendrik van Beijeren en diens oorlog met Karel van Gelder.
In de inleiding door De Geer betreft blz. VII-XI de persoon van Hendrik van Bommel. De Geer komt tot de conclusie dat de meeste bronnen die Van Bommel noemen één en dezelfde persoon betreffen. Lap van Waveren schrijft: Henricus de Boemel, frater domus beati Hieronymi in Traiecto en Rector Sororum Beatae Mariae Magdalena, ibidem obiit anno 1542. Ad Beatae Magdalena sepultus. Van Bommel genoot zijn opleiding in Deventer en studeerde daarna vermoedelijk in Keulen. In 1522 werd hij tot priester gewijd. Daarna keerde hij terug naar Utrecht en werd in het Hieronymus-huis opgenomen en werd rector van het Magdalena-convent. Langzaamaan werd hij Luthers en in 1536 of eerder trad hij als hervormingsprediker op in 's-Hertogenbosch. Omdat hij het land moest verlaten vertrok hij naar Kleef, "Maar hertog Jan III ontzegde hem het verblijf aldaar in 1536, en hij schijnt toen bij Graaf Willem van Nuenaar en Meurs een schuilplaats gevonden te hebben."
Hierna bespreekt De Geer uitvoerig Gerard Geldenhauer uit Nijmegen (*juni 1482 te Nijmegen), die het handschift van Van Bommel uitgaf. Geldenhauer had nauw contact met bisschop Philips van Bourgondië, Karel V en Erasmus. De verdere lotgevallen van het werk van Van Bommel besluiten de inleiding.